Friday 21 June 2013

kek sarang lebah



 
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 2 sudu besar mentega
  • 4 biji telur
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil esen vanilla

 1.    Masukkan gula dalam kuali tanpa minyak dan goreng dengan api sederhana besar.
2.     Bila gula sudah agak cair, masukkan air panas.
3.    Selepas itu, masukkan mentega dan kacau sampai mentega cair dan ketepikan.(sejukkan)


4.    Kemudian, dalam bekas yang berasingan, pukul telur satu persatu sehingga kembang.
5.    Masukkan susu pekat dalam telur dan pukul lagi.


6.    Masukkan tepung gandum serta soda bikarbonat yang telah diayak.
7.    Masukkan pula esen vanilla dan kacau lagi.
8.    Akhir sekali, masukkan gula hangus tadi. Gaul hingga sebati.
9.    Masukkan adunan dalam loyang dan perapkan  adunan ini selama 3 hingga 4 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik.


10.  Bakar adunan dalam ketuhar selama 60 minit pada suhu 160 °c. (api bawah)



No comments:

Post a Comment