Bahan untuk pulut manis
Beras pulut
Manisan
Cara-caranya :
1.
Rendam beras
pulut 2 jam
2.
Toskan
3.
Masak manisan
hingga pekat
4.
Kukus pulut
hingga masak
5.
Masukkan dalam
bekas dan curahkan air manisan
6.
Gaul rata
7.
Kukus sekali lagi
10 – 15 minit
Bahan untuk kacang:
Kacang merah
Manisan
Sedikit garam
Air
Cara-caranya :
1.
Rendam kacang
lebih kurang 4 jam
2.
Rebus kacang
hingga lembut
3.
Masukkan manisan
dan garam
4.
Masak hingga
kering sambil kacau supaya tidak hangit
5.
Angkat
Bahan tambahan
½ cawan kelapa parut yang digaul dengan
garam
3 sudu beras pulut yang digoreng tanpa
minyak
Hidangkan pulut dan kacang bersama kelapa dan beras pulut
goreng
No comments:
Post a Comment