Saturday, 8 June 2013

pulut kacang

57 : 1.3.2011




Bahan untuk pulut manis

Beras pulut
Manisan

Cara-caranya :

1.     Rendam beras pulut 2 jam
2.     Toskan
3.     Masak manisan hingga pekat
4.     Kukus pulut hingga masak
5.     Masukkan dalam bekas dan curahkan air manisan
6.     Gaul rata
7.     Kukus sekali lagi 10 – 15 minit

Bahan untuk kacang:

Kacang merah
Manisan
Sedikit garam
Air

Cara-caranya :
1.     Rendam kacang lebih kurang 4 jam
2.     Rebus kacang hingga lembut
3.     Masukkan manisan dan garam
4.     Masak hingga kering sambil kacau supaya tidak hangit
5.     Angkat

Bahan tambahan

½ cawan kelapa parut yang digaul dengan garam
3 sudu beras pulut yang digoreng tanpa minyak

Hidangkan pulut dan kacang bersama kelapa dan beras pulut goreng




No comments:

Post a Comment