Saturday, 8 June 2013

kari tulang

62 : 4.3.2011


Pah @ Cik Ngah memang pakar 
masak kari tulang
lazat sangat
Lalu mama dapatkan cara darinya....
terima kasih Pah





Bahan A

Bawang merah
Bawang putih
halia

Bahan B

Kayu manis
Cengkih
Bunga lawang
Buah Pegaga

Bahan C

Rempah kari Alibabas
Santan
Kentang
Garam
Asam
kerisik
air

Cara-caranya:

1.     Bahan A dihiris halus
2.     Tumis bahan A dan bahan B hingga  wangi
3.     Masukkan serbuk kari(tidak perlu bancuh dengan air)
4.     Masak dengan api yang kecil dan kacau
5.     Masukkan air dan kerisik hingga pecah minyak
6.     Masukkan tulang (air hingga lepas tulang)
7.     Masak hingga mendidih
8.     Kecilkan api hingga  daging lembut
9.     Masukkan santan,kentang ,asam dan garam.
 

No comments:

Post a Comment