Friday, 7 June 2013

rojak betik

7: 29.1.2011
Baru-baru ni masa hari raya puasa Tok Cik buat rojak betik...
Lama tak makan...
Biasanya di kampung Tok Mi selalu buat
best....
  •  1 biji betik muda diparut
  • 1/2 sudu teh kapur makan (untuk merendam betik yang telah diparut agar betik itu keras)
  • timun 
  • nanas
  • keropok goreng
















  • BAHAN UNTUK KUAH 
  • 9 ekor ikan kembong/selayang 
  • sedikit ikan kering
  • 5 sudu besar cili boh 
  • 1 keping nisan
  • 3 sudu besar gula
  • 1/2 cawan cuka
  • sedikit air asam jawa
  • garam secukup rasa
  • 1 1/2 liter air

Cara-cara     

-Tumbuk isi ikan  dan ikan kering

- Masukkan  isi ikan,air, cili boh dan nisan dan ke dalam periuk. 

-Masak hingga mendidih. Biarkan selama 10 minit 

-Masukkan cuka dan asam jawa

-Masukkan  gula dan garam.

-Masak hingga mendidik

Lebih sedap dimakan dengan keropok...

Kuah rojak ini juga boleh dimakan dengan keropok sahaja...




No comments:

Post a Comment