Baru-baru ni masa hari raya puasa Tok Cik buat rojak betik...
Lama tak makan...
Biasanya di kampung Tok Mi selalu buat
best....
- 1 biji betik muda diparut
- 1/2 sudu teh kapur makan (untuk merendam betik yang telah diparut agar betik itu keras)
- timun
- nanas
- keropok goreng
- BAHAN UNTUK KUAH
- 9 ekor ikan kembong/selayang
- sedikit ikan kering
- 5 sudu besar cili boh
- 1 keping nisan
- 3 sudu besar gula
- 1/2 cawan cuka
- sedikit air asam jawa
- garam secukup rasa
- 1 1/2 liter air
Cara-cara
-Tumbuk isi ikan dan ikan kering
- Masukkan isi ikan,air, cili boh dan nisan dan ke dalam periuk.
-Masak hingga mendidih. Biarkan selama 10 minit
No comments:
Post a Comment