Saturday 8 June 2013

laksam

41 : 24.2.2011


Cara membuat laksam ini mama dapat dari teman mama
-Rimi anak jati Terengganu
-Laksamnya begitu menjadi

  • 1 plastik tepung peras(500 gm)
  • 1 sudu tepung jagung
  • 3 mangkuk air
  1. bacuh tepung dengan air hingga hancur
  2. sentiasa kacau -curah atas ke bawah
  3. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. 
  4. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. 
  5. Kukus sampai masak.
  6. gulung
  7. potong
Untuk kuah:

  1. Tumbuk isi ikan dengan bawang merah . 
  2. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama santan,garam,asam jawa dan sedikit gula.
  3. Masak  
Ulam
 timun,kacang  panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)

Sambal
Cili ditumbuk

Lain-lain:
  • belacan
  • garam
  • limau 


No comments:

Post a Comment