Saturday, 8 June 2013

dendeng

47 : 26.2.2011




Resepi ini mama dapat dari seorang adik-Ustazah Ain
Biasanya pada bulan puasa
kami akan tempah dendeng dari kak ani(mak sabrah-bekas pelajar)
kerana mama tak pandai masak tapi pandai makan je..
lalu suatu hari Ain memberi resepi ni
mudah je...
Terima kasih Ain...
Sejak hari itu mama guna resepi ini...
tapi tetap juga beli dendeng kak ani...
Kenapa?....hihihi...tak de orang sudi nak tumbuk daging...
hahahaha...
tapi resepi ini memang menjadi jika RAJIN...

Bahan-bahan:

1 kilo daging
1 kilo bawang besar
Cili kering - dikisar
Kicap manis 
garam
gula
Cara-caranya: 

1.     Daging direbus dan dihiris nipis
2.     Bawang besar dimayang dan digoreng kekuningan
3.     Goreng daging dan tumbuk  hingga pecah
4.     Kisar cili kering
5.     Tumis cili hingga garing
6.     Masukkan kicap manis hingga garing
7.     Masukkan daging dan bawang
8.     Masukkan garam dan gula
9.   Masak hingga kering





No comments:

Post a Comment