Resepi ini mama dapat dari seorang adik-Ustazah Ain
Biasanya pada bulan puasa
kami akan tempah dendeng dari kak ani(mak sabrah-bekas pelajar)
kerana mama tak pandai masak tapi pandai makan je..
lalu suatu hari Ain memberi resepi ni
mudah je...
Terima kasih Ain...
Sejak hari itu mama guna resepi ini...
tapi tetap juga beli dendeng kak ani...
Kenapa?....hihihi...tak de orang sudi nak tumbuk daging...
hahahaha...
tapi resepi ini memang menjadi jika RAJIN...
Bahan-bahan:
1 kilo daging
1 kilo bawang besar
Cili kering - dikisar
Kicap manis
garam
gula
Cara-caranya:
1.
Daging direbus dan
dihiris nipis
2. Bawang besar
dimayang dan digoreng kekuningan
3. Goreng daging dan tumbuk
hingga pecah
4. Kisar cili kering
5. Tumis cili hingga
garing
6. Masukkan kicap manis
hingga garing
7. Masukkan daging dan
bawang
8. Masukkan garam dan gula
9. Masak hingga kering
No comments:
Post a Comment