Saturday, 8 June 2013

dadar berlauk tok mi

65: 16.3.2011





Mama adik beradik suka sangat dadar berlauk
dan Tok mi selalu buat.
Mama hanya tolong Tok Mi aja....hihihi(ok jugak kan?)


Adunan kulit 

1/2 kilo tepung gandum 
air 
2 biji telur 
sedikit garam 

Caranya: 
1. Campurkan semua bahan di atas, kacau dan tapis (boleh blend supaya adunan betul2 sebati )
2. Dadarkan di atas kuali leper (non-stick) dengan sedikit minyak dilenserkan terlebih dahulu. 
3. Bila dah masak letak inti dan lipat macam mini murtabak tu. 
4. Celup dengan telur yang telah dipukul
5. Masak semula dalam kuali leper hingga kekuningan

Inti 

Kentang/keledek 2-3 biji dipotong dadu. 
1 biji bawang besar - dipotong dadu 
ayam dipotong dadu
bawang putih-mayang

sedikit lada hitam  - tumbuk halus (ikut kepedasan) 
kicap
gula sedikit 
garam secukup rasa 
minyak untuk menumis. 

Cara membuatnya: 

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga kuning . 
2. Masukkan daging ayam hingga masak
3. Masukkan kentang,bawang besar,lada hitam,kicap,gula dan garam. 
4.  Kacau sebentar dan biar hingga agak kering, sesuaikan rasa   
5.Sejukkan sebentar barulah digulung dengan kulit dadar tadi.



No comments:

Post a Comment