Friday 7 June 2013

lauk nasi dagang-ayam

5 : 29.1.2011


Mama masih ingat selain lauk ikan
Tok pernah buat lauk udang,ayam dan telur
Lauk udang dah lama mama tak makan.

Tapi bagi mama kalau makan nasi dagang .
mama suka lauk ikan
Tetapi anak-anak suka lauk ayam
Jadi biasanya mama akan masak
dua jenis lauk iaitu ikan tongkol dan ayam.

Jom lihat bahan-bahan dan cara-caranya


Bahan-bahan :
Bahan A
1 ekor ayam
Kerisik
Garam
Manisan
Asam gelugur

Bahan B

Bawang merah
Bawang putih
Lengkuas
Halia
Cili kering

Bahan C

1 paket rempah kerutuk
Cili hidup
Minyak untuk menumis

Cara-caranya :

1.     Bahan B dimesin
2.     Tumis rempah bersama-sama bahan mesin hingga masak
3.     Masukkan santan hingga pecah minyak
4.     Masukkan bahan A
5.     Masak dengan api perlahan
6.     Masukkan cili hidup


Selamat mencuba...


No comments:

Post a Comment