5 : 29.1.2011
Mama masih ingat selain lauk ikan
Tok pernah buat lauk udang,ayam dan telur
Lauk udang dah lama mama tak makan.
Tapi bagi mama kalau makan nasi dagang .
mama suka lauk ikan
Tetapi anak-anak suka lauk ayam
Jadi biasanya mama akan masak
dua jenis lauk iaitu ikan tongkol dan ayam.
Jom lihat bahan-bahan dan cara-caranya
Bahan-bahan
:
Bahan A
1 ekor ayam
Kerisik
Garam
Manisan
Asam gelugur
Bahan B
Bawang merah
Bawang putih
Lengkuas
Halia
Cili kering
Bahan C
1 paket rempah kerutuk
Cili hidup
Minyak untuk menumis
Cara-caranya :
1.
Bahan B dimesin
2.
Tumis rempah
bersama-sama bahan mesin hingga masak
3.
Masukkan santan
hingga pecah minyak
4.
Masukkan bahan A
5.
Masak dengan api
perlahan
6.
Masukkan cili
hidup
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment