Masakan ini adalah warisan keluarga kita.
Mama peroleh dari Tok Mi,
dan Tok Mi peroleh dari arwah Tok.
Mama suka sangat gulai terung
dan pajeri nanas versi tok ni
tapi abah kurang suka...
jadi mama jarang memasaknya
kecuali untuk tetamu...
Jika makan di kedai...pasti ini pilihan mama.Resepi untuk kedua-dua ini sama saja...
Bahan A
1biji nanas
2 s/b lada giling
1 ulas bawang putih -dikisar
1 biji bawang besar -dikisar
3/4 inchi halia -dikisar
1 s/b rempah kerutuk
santan
kerisik
udang kering dikisar
sedikit gula melaka
garam secukupnya
Bahan B
4 biji cengkih
1 inchi kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
4 biji buah pala
Caranya
1. Tumis bahan B
2.Masukkan lada giling dan rempah dan udang kering
- tumis sehingga garing
3. Biar sehingga naik bau
4.Masukkan keresek
4. Masukkan santan dan nanas
5. Masukkan gula melaka dan garam
6. Masak sehingga pecah minyak
No comments:
Post a Comment