Saturday, 8 June 2013

ayam sos tiram

56 : 1.3.2011



Bahan A:

Ayam dipotong kecil
cendawan butang/ cendawan kering (rendam )
2 cawan air

Bahan  B  ditumbuk

Bawang merah
Bawang putih
Halia 

Bahan  C dipotong nipis

Cili merah dan hijau
bawang besar

Bahan D
Sos tiram
1 sudu teh lada hitam
1/2 kiub ayam

Bahan E

Garam
Gula
Tepung jagung
Daun sup dan daun bawang (jika mahu)

Cara-caranya :-

1.     Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik bau
2.     Masukkan bahan A ,masak ayam sehingga lembut
3.     Masukkan bahan D
4.     Masukkan bahan C
5.     Masukkan bancuhan tepung jagung
6.     Masukkan garam dan gula
7.     Taburkan daun bawang dan daun sup

No comments:

Post a Comment