Resepi ni menjadi...
DULU-DULU mama selalu buat
sekarang dah berkurang...
kurang tenaga...shhhhh...
Nasi
Bahan A
2 helai daun kunyit
2 helai daun pandan
3 helai daun kadok
1 helai daun lengkuas
Bahan B
1 kilo beras
5
helai daun limau purut
Cara-caranya :
1.
Basuh beras
2.
Bahan A dimesin ,
diperah dan diambil airnya
3.
Masukkan ke dalam
beras
4.
Masukkan daun
limau purut
5.
Masak seperti
biasa
Sambal
Bahan –bahan
:
2 ekor ikan kembung bakar diambil isinya
½ biji kelapa parut
5 biji bawang merah
2 batang serai
1 sudu teh lada hitam
½ inci halia
Garam
Manisan
Cara-caranya :
1.
Tumbuk isi ikan
2.
Goreng kelapa
kekuningan
3.
Tumbuk lada
hitam,bawang,halia dan serai
4.
Gaul semua dengan
garam dan manisan
Kuah
Bahan A
5 biji cili kering
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai
½ inci halia
Bahan B
1 biji kelapa diambil santannya
2- 3 keping asam gelugur
Garam
Gula
Belacan
Cara-caranya :
1.
Kisar bahan A
hingga halus
2.
Masak santan
hingga pecah minyak
3.
Masukkan bahan A
4.
Masukkan asam
gelugur dan belacan
5.
Apabila mendidih
masukkan garam dan gula
6.
Masak dengan api
perlahan
Sos cili
Bahan-bahan:
5 biji cili hidup
1 sudu cuka
1 sudu gula
Garam
Cara-caranya:
1.
Satukan semua
bahan
2.
Kisar
Sos budu
Budu
dicampur dengan cili padi dipotong nipis
Ulam
1 biji timun
3 urat kacang panjang
Daun kesum
Bunga kantan
Taugeh
*Semua ulam dipotong halus kecuali
taugeh
No comments:
Post a Comment