Saturday, 8 June 2013

Nasi Kerabu

39 : 24.2.2011




Satu lagi resepi yang mama peroleh dari Kak Nah
Resepi ni menjadi...
DULU-DULU mama selalu buat
sekarang dah berkurang...
kurang tenaga...shhhhh...







Nasi 

Bahan A
2 helai daun kunyit
2 helai daun pandan
3 helai daun kadok
1 helai daun lengkuas

Bahan B

1 kilo beras
 5 helai daun limau purut

Cara-caranya :

1.     Basuh beras
2.     Bahan A dimesin , diperah dan diambil airnya
3.     Masukkan ke dalam beras
4.     Masukkan daun limau purut
5.     Masak seperti biasa



Sambal

Bahan –bahan :

2 ekor ikan kembung bakar diambil isinya
½ biji kelapa parut
5 biji bawang merah
2 batang serai
1 sudu teh lada hitam
½ inci halia
Garam
Manisan

Cara-caranya :

1.     Tumbuk isi ikan
2.     Goreng kelapa kekuningan
3.     Tumbuk lada hitam,bawang,halia dan serai
4.     Gaul semua dengan garam dan manisan



Kuah


Bahan A

5 biji cili kering
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai
½ inci halia

Bahan B

1 biji kelapa diambil santannya
2- 3 keping asam gelugur
Garam
Gula
Belacan

Cara-caranya :

1.     Kisar bahan A hingga halus
2.     Masak santan hingga pecah minyak
3.     Masukkan bahan A
4.     Masukkan asam gelugur dan belacan
5.     Apabila mendidih masukkan garam dan gula
6.     Masak dengan api perlahan


Sos cili

Bahan-bahan:

5 biji cili hidup
1 sudu cuka
1 sudu gula
Garam

Cara-caranya:

1.     Satukan semua bahan
2.     Kisar

Sos  budu

Budu dicampur dengan cili padi dipotong nipis

Ulam

1 biji timun
3 urat kacang panjang
Daun kesum
Bunga kantan
Taugeh

*Semua ulam dipotong halus kecuali taugeh
 



 
 

No comments:

Post a Comment