Puding gula hangus ini ada yang panggil karemal.
Dulu Tok Mi selalu buat.
Mama hanya makan-tak pernah buat
Dan bila dah kahwin ...
bila teringin nak buat baru tercari-cari resepinya
Tapi resepinya hilang...
Mama pun tanya kawa-kawan...ini antaranya
- 1 tin susu manis
- 10 biji telur besar
- 2 sudu vanila
- 1 sudu besar tepung kastad
- 5 sudu besar gula
- 1 3/4 tin air
Cara-cara
- Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air.
- Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
- Kacau telur (tidak perlu kembang)
- Masukkan susu,air,tepung kastad,vanilla dan kacau perlahan
- Tuang ke dalam loyang
- Kukus dengan api sederhana selama 10 minit
- Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais
No comments:
Post a Comment