Wednesday, 12 June 2013
makaroni bakar
Bahan-bahannya:
2 cawan makaroni(rebus dan toskan)
350gm daging segar dicincang/kisar
6 ulas bawang merah(mayang)
3 ulas bawang putih(mayang)
2 sudu besar serbuk kurma/kari daging
Setengah cawan bawang goreng
Cendawan butang tin
Daun sup dan daun bawang(potong kecil)
Sebiji lada benggala(dadu)
Setin susu cair
3/4 tin air
5 biji telur(pukul dengan garfu)
100gm mozarella(diparut)
Serbuk lada hitam
Sedikit gula dan garam
Minyak untuk menumis
Caranya
Tumis bawang merah dan putih dan rempah kurma hingga wangi.
Masukkan daging dan kacau sehingga kelihatan masak.
Masukkan juga serbuk lada hitam secukupnya.
Masukkan sedikit gula dan garam.
Masukkan air dan biar mendidih sekejap. Angkat.
Masukkan bahan tumis ke dalam makaroni. Gaul biar serata.
Masukkan susu cair.Gaul.
Masukkan sebahagian mozarella parut, daun bawang/sup, bawang goreng, cendawan dan lada benggala.
Tuangkan kesemuanya ke dalam bekas tahan bakar dan curahkan telur biar kena kesemua permukaan.
Tabur lebihan mozarella, bawang goreng, daun bawang, lada benggala dan cendawan butang.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 170 - 180C selama 50 - 60 minit atau sehingga masak.
Labels:
mi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment