Saturday, 8 June 2013

puding trifle

67: 16.3.2011

Gambar hiasan hasil tangan Hanis
Masa makan-makan rumah Chik dulu Su Nor ada bawa puding ni....habis..
Dua hari lalu masa mama gi rumah Su Nor hantar Tok Mi
Su Nor hidang puding ni...
mama minta resepi dari Su Nor
Su Nor kata mama pernah buat puding ni...
hihihi...itu puding campak2...reka je...

Kebetulan malam ni masa mama selongkar2
mama jumpa resepi ni dari Rahanis tapi sumbernya Kak Maizana..
Jadi  seperti orang mengantuk disorongkan bantal...
mamapun copy...terima kasih Hanis  dan kak Maizana..
Pasti mama akan cuba...


Sumber: Kak Maizana 

Bahan 

Swiss roll 
1 tin fruit cocktail 
Kristal Jelly 
1tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir 
4 sudu besar tepung kastad - sukatan membukit 
Yogurt atau whipping cream

Cara membuatnya: 

Lapisan 1 
Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti). Tuangkan air fruit coktail ke atas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu 

Lapisan 2 
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Tuang atas lapisan 1 tadi. 

Lapisan 3 
Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap. 

Lapisan 4 
Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly, hingga mendidih. Masukkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan). 


Lapisan 5 
Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream ke atasnya, kalau nak cantik lagi taburkan dengan buah strawberry ke atasnya/badam panggang 



*whipping cream dipukul hingga gebu dan sapu ke atas lapisan jelly tadi


Ini hasil kerja mama...

No comments:

Post a Comment