Gambar hiasan hasil tangan Hanis
Masa makan-makan rumah Chik dulu Su Nor ada bawa puding ni....habis..
Dua hari lalu masa mama gi rumah Su Nor hantar Tok Mi
Su Nor hidang puding ni...
mama minta resepi dari Su Nor
Su Nor kata mama pernah buat puding ni...
hihihi...itu puding campak2...reka je...
Kebetulan malam ni masa mama selongkar2
mama jumpa resepi ni dari Rahanis tapi sumbernya Kak Maizana..
Jadi seperti orang mengantuk disorongkan bantal...
mamapun copy...terima kasih Hanis dan kak Maizana..
Pasti mama akan cuba...
Sumber: Kak Maizana
Bahan
Swiss roll
1 tin fruit cocktail
Kristal Jelly
1tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad - sukatan membukit
Yogurt atau whipping cream
Cara membuatnya:
Lapisan 1
Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti). Tuangkan air fruit coktail ke atas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu
Lapisan 2
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Tuang atas lapisan 1 tadi.
Lapisan 3
Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.
Lapisan 4
Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly, hingga mendidih. Masukkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).
Lapisan 5
Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream ke atasnya, kalau nak cantik lagi taburkan dengan buah strawberry ke atasnya/badam panggang
*whipping cream dipukul hingga gebu dan sapu ke atas lapisan jelly tadi
Ini hasil kerja mama...
No comments:
Post a Comment