Saturday, 8 June 2013

kari kepala ikan

34 : 23.2.2011



Bahan-bahan :

Kepala ikan merah
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 peket serbuk rempah kari ikan
1 keping asam keping
1 cawan santan pekat
Daun kari 
1 batang kulit kayu manis
4 kuntum unga cengkih
1 kuntum bunga lawang
Halba campur
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air secukupnya 
Bendi 
Tomato dibelah empat

Cara-caranya :

1.     Tumiskan bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk beserta daun kari,halba campur,kulit kayu manis,cengkih,bunga lawang
2.     Apabila bawang sudah kekuningan,masukkan rempah kari yang telah dicampur sedikit air.
3.     Apabila bahan tumisan sudah wangi,masukkan ikan,asam keping(tambah air jika perlu).Biarkan seketika.
4.     Masukkan santan,tomato dan sedikit air.Didihkan sebentar. 
5.     Masukkan bendi
6.     Masukkan garam dan gula secukup rasa

No comments:

Post a Comment