Bahan-bahan :
Kepala ikan merah
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 peket serbuk rempah kari ikan
1 keping asam keping
1 cawan santan pekat
Daun kari
1 batang kulit kayu manis
4 kuntum unga cengkih
1 kuntum bunga lawang
Halba campur
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air secukupnya
Bendi
Tomato dibelah empat
Cara-caranya :
1.
Tumiskan bawang putih
dan bawang merah yang telah ditumbuk beserta daun kari,halba campur,kulit kayu
manis,cengkih,bunga lawang
2.
Apabila bawang sudah
kekuningan,masukkan rempah kari yang telah dicampur sedikit air.
3.
Apabila bahan tumisan
sudah wangi,masukkan ikan,asam keping(tambah air jika perlu).Biarkan seketika.
4.
Masukkan
santan,tomato dan sedikit air.Didihkan sebentar.
5.
Masukkan bendi
6.
Masukkan garam dan
gula secukup rasa
No comments:
Post a Comment