Friday, 7 June 2013

solok lada

18 : 5.2.2011



Bahan-bahan
5-8 biji cili hijau


3-4 ekor ikan kembung- ambil isinya



1/2 cawan kelapa parut putih
3-4 biji bawang merah

halia
1 **sudu teh lada hitam(jika suka)
1 cawan santan
Garam dan gula secukup rasa
**Cara-cara
-Cili hijau dibelah tengah dan rendam dalam air.
-Tumbuk lada hitam,isi ikan dan bawang merah,halia bersama kelapa parut putih. 

( jangan terlalu lumat.)
-Perasakan dengan garam dan gula.


-Ambil cili yang telah di belah tadi dan sumbatkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam cili.
-Susunkan cili yang telah disumbat tadi ke dalam periuk dan tuangkan santan. 

Rebus hingga cili agak layu.
-Angkat dan bolehlah dihidangkan

No comments:

Post a Comment