Bahan A
1kg tulang lembu
Bahan B
6 biji bawang kecil (kisar)
4 biji bawang putih (kisar)
1 inci halia (kisar)
1 sudu teh lada hitam(tumbuk
halus)
3 sudu besar rempah sup adabi
1 peket sup tulang adabi
2 biji ubi kentang dipotong
4
garam secukup rasa
Bahan C
3 biji bawang kecil di hiris halus
1 biji bawang putih di hiris
halus
1 batang kayu manis
3 biji bunga cengkih
3 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
Bahan D
Hirisan daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Cara-caranya :
1.
Masukkan tulang ke
dalam air (2x ganda dari tulang dan rebus).
2.
Bila
mendidih..kecilkan api dan tutup dengan penutup.
3.
Tumis semua bahan C
4.
Setelah berbau wangi
masukkan bahan yang telah dikisar termasuk lada hitam.
5.
Masukkan juga sup
bunjut adabi dan rempah sup yang telah dicampur dengan sedikit air.
6.
Tumis sehingga naik
bau dan masukkan ke dalam sup tadi.
7.
Masak hingga
daging empuk
8.
Setelah daging empuk
baru dimasukkan ubi kentang.
9.
Biarkan ubi kentang
empuk dan masukkan garam.
10.
Taburlah bahan D
No comments:
Post a Comment