Wednesday, 19 June 2013

sup tulang



Bahan A
1kg tulang lembu

Bahan B

6 biji bawang kecil (kisar) 
4 biji bawang putih (kisar) 
1 inci halia (kisar)  
1 sudu teh lada hitam(tumbuk halus) 
3 sudu besar rempah sup adabi 
1 peket sup tulang adabi 
 2 biji ubi kentang dipotong 4
 garam secukup rasa

Bahan C

3 biji bawang kecil di hiris halus 
1 biji bawang putih di hiris halus 
1 batang kayu manis 
3 biji bunga cengkih 
3 biji bunga lawang 
3 biji buah pelaga

Bahan D

Hirisan daun sup dan daun bawang
Bawang goreng

Cara-caranya :

1.     Masukkan tulang ke dalam air (2x ganda dari tulang dan rebus).
2.      Bila mendidih..kecilkan api dan tutup dengan penutup.
3.     Tumis semua bahan C
4.     Setelah berbau wangi masukkan bahan yang telah dikisar termasuk lada hitam.
5.     Masukkan juga sup bunjut adabi dan rempah sup yang telah dicampur dengan sedikit air.
6.     Tumis sehingga naik bau dan masukkan ke dalam sup tadi.
7.      Masak hingga daging empuk
8.     Setelah daging empuk baru dimasukkan ubi kentang.
9.     Biarkan ubi kentang empuk dan masukkan garam. 
10.                        Taburlah bahan D

No comments:

Post a Comment