Friday, 7 June 2013

laksa penang

27 : 6.2.2011



Resepi ini mama dapat dari seorang teman sejawat
juga dianggap kakak
Beliau banyak memberi resepi yang semuanya menjadi
-Terima Kasih Kak Nah.
Kak Nah begitu baik orangnya...
Tapi kami terpisah bila dia bertukar
walaupun jaraknya bukan terlalu jauh
tapi kami jarangggg...berjumpa
tetapi hati ini tetap mengingatinya....





Bahan A
600 gm laksa direbus  hingga lembut
Bahan B - Kuah

600 gm ikan direbus
Air rebusan ikan
5 ulas bawang merah dimesin
2 sudu cili giling
3 keping asam gelugur
1 tin ikan sadin
Udang dimesin
Garam
2 kuntum bunga kantan
Daun kesum

Cara-caranya : 

1.     Ikan sadin dan isi ikan ditumbuk lumat 
2.     Satukan semua bahan 
3.     Masak hingga mendidih dan pekat

Ulam

2 biji timun – dipotong halus
4 biji cili merah – dipotong halus
2 labu bawang besar – dimayang

*boleh juga dimakan dengan telur rebus



No comments:

Post a Comment