Friday, 7 June 2013

lauk nasi dagang - ikan

4 : 29.1.2011



Seperti irama dan lagu
begitu juga nasi dagang ada lauknya
Ini adalah resepi turun temurun keluarga kita

A)


½  inci lengkuas
½  inci kunyit hidup
6 biji bawang merah
4 biji bawang putih
5 biji cili kering


Bahan B

1 sudu jintan manis
1 sudu ketumbar



Bahan C



Santan

Ikan tongkol yang telah dikukus

Garam

Manisan

Asam gelugur

Cili hidup


Cara-caranya :

1.     Bahan A dan bahan B dimesin berasingan
2.     Masak santan hingga pecah minyak
3.     Masukkan bahan A dan bahan B
4.     Masukkan ikan kukus dengan air ikan kukus dan asam
5.     Masukkan garam,manisan dan asam gelugur
6.     Masak dengan api perlahan
7.     Masukkan cili hidup


Dah siap....

No comments:

Post a Comment