nasi minyak
Bahan-bahan
- 1/4 cawan minyak sapi
- 2 biji bwg putih,dicincang
- 2 biji bwg besar,dihiris
- 4 kuntum bunga cengkih
- 2 inci kulit kayu manis
- 6 biji buah pelaga
- halia
- 2 cawan beras
- 1 cawan air
- 1 cawan susu cair/fresh milk
- 2-3 titik pewarna kuning
- 1/2 cawan kismis(jika perlu)
- 3 helai daun pandan
- untuk menghidang, bawang goreng dan buah badam
Cara-cara
-
Pijarkan minyak sapi dalam periuk.Goreng bwg besar dan bwg putih hingga kekuningan.
-
Masukkan kulit kayu manis,bunga cengkih ,halia dan buah pelaga.Goreng selama 5minit.
-
Masukkan air,susu cair,daun pandan yg disimpulkan
serta pewarna kuning hingga mendidih
- Masukkan beras.Kacau supaya semua bahan serata.Tutup periuk dan
tunggu hingga air kering.
-
Masukkan kismis dan kacau rata.Setelah itu tanak nasi
hingga betul2 masak.Ketika menghidang boleh letakkan bawang goreng serta
buah badam.
No comments:
Post a Comment