3 cawan beras Basmathi
3 cawan air
3 sudu makan minyak sapi (boleh guna marjerin)
2 sudu makan minyak masak
2 helai daun pandan
1/2 cawan susu cair
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 sudu teh pewarna merah, hijau & kuning
3 labu bawang besardimayang
6 ulas bawang putih dimayang
1 inci haliadipotong nipis
garam secukup rasa
Cara memasak :
1. Cuci beras dan ditoskan.
2. Panaskan minyak masak dan minyak sapi/marjerin.
3. Tumiskan buah pelaga, bunga cengkih, kulit kayu manis dan bahan yang dikisar sehingga naik bau.
4. Masukkan beras, susu cair, air dan garam.
5. Apabila nasi kering, titikkan pewarna merah, hijau dan kuning di tempat berasingan.
No comments:
Post a Comment