Bahan –bahan
:
3 cawan tepung gandum
3 cawan santan
1 biji telur
Garam
Pewarna kuning
Minyak
Cara-caranya :
1.
Kisar semua bahan
kecuali minyak hingga sebati.
2.
Jerangkan kuali
leper (sebaiknya kuali non stick)
3.
Sapukan minyak
4.
Kiraikan adunan
(kalau adunan terputus-putus tambah air)
5.
Angkat bila masak
6.
Gulung atau lipat
Kari
Bahan –bahan
:
Bahan A
1 ekor ayam dipotong kecil
3 biji kentang dipotong kecil
Karot dipotong
Bahan B
Kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
2 labu bawang besar dimayang
6 ulas bawang putih dimayang
1 inci halia dihiris halus
Bahan C
2 keping asam gelugur
Santan
1 peket rempah kari ayam/daging
Daun kari
Air
Gula
Garam
Minyak
1. Tumis bahan A hingga naik baud an
kekuningan
2. Masukkan rempah kari dan kacau rata
dengan api perlahan
3. Masukkan air dan daun kari dan masak
hingga garing dan naik minyak
4. Masukkan ayam hingga kecut
5. Tambah air dan kentang hingga mendidih
6. Masukkan santan dan masak dengan api
perlahan
7. Masukkan karot,gula,garam dan asam
No comments:
Post a Comment