Monday, 23 November 2015

roti jala




Bahan –bahan :

3 cawan tepung gandum
3 cawan santan
1 biji telur
Garam
Pewarna kuning
Minyak

Cara-caranya :

1.     Kisar semua bahan kecuali minyak hingga sebati.
2.     Jerangkan kuali leper (sebaiknya kuali non stick)
3.     Sapukan minyak
4.     Kiraikan adunan (kalau adunan terputus-putus tambah air)
5.     Angkat bila masak
6.     Gulung atau lipat

Kari
Bahan –bahan :
Bahan A
1 ekor ayam dipotong kecil
3 biji kentang dipotong kecil
Karot dipotong

Bahan B

Kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
2 labu bawang besar dimayang
6 ulas bawang putih dimayang
1 inci halia dihiris halus

Bahan C

2 keping asam gelugur
Santan
1 peket rempah kari ayam/daging
Daun kari
Air
Gula
Garam
Minyak

Cara-caranya :
1.     Tumis bahan A hingga naik baud an kekuningan
2.     Masukkan rempah kari dan kacau rata dengan api perlahan
3.     Masukkan air dan daun kari dan masak hingga garing dan naik minyak
4.     Masukkan ayam hingga kecut
5.     Tambah  air dan kentang hingga mendidih
6.     Masukkan santan dan masak dengan api perlahan
7.     Masukkan karot,gula,garam dan asam
8.     Renihkan sehingga pecah minyak



No comments:

Post a Comment