Tuesday, 24 November 2015

nasi berlauk




Nasi :



Masak nasi seperti biasa

Bahan-bahan untuk lauk:

Ikan kukus/ikan rebus (direbus dengan asam keping,garam dan gula Melaka)


5 biji  cili kering dikisar
5 biji bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
Lengkus dikisar
Kunyit hidup dikisar
1 sudu kecil ketumbar dikisar
Garam
Gula
Santan
Timun dipotong serung

Cara-caranya :

1.     Celur timun sekejap dan toskan
2.     Masak santan sehingga mendidih
3.     Masukkan bahan kisar dan kacau perlahan-lahan hingga sebati
4.     Masukkan ikan berserta air dan asam gelugur
5.     Masak hingga mendidih dan masukkan timun
6.     Tambah garam dan gula jika perlu (air ikan kukus dan ada masam,masin dan manis)
7.     Angkat


No comments:

Post a Comment