Nasi :
Masak nasi
seperti biasa
Bahan-bahan
untuk lauk:
Ikan kukus/ikan
rebus (direbus dengan asam keping,garam dan gula Melaka)
5 biji cili kering dikisar
5 biji
bawang merah dikisar
2 ulas
bawang putih dikisar
Lengkus
dikisar
Kunyit hidup
dikisar
1 sudu
kecil ketumbar dikisar
Garam
Gula
Santan
Timun dipotong
serung
Cara-caranya
:
1. Celur timun sekejap
dan toskan
2. Masak santan sehingga
mendidih
3. Masukkan bahan kisar
dan kacau perlahan-lahan hingga sebati
4. Masukkan ikan berserta
air dan asam gelugur
5. Masak hingga mendidih
dan masukkan timun
6. Tambah garam dan gula
jika perlu (air ikan kukus dan ada masam,masin dan manis)
7. Angkat
No comments:
Post a Comment