Friday, 20 November 2015

otak-otak





Bahan – bahan :

Bahan A
1 kilo ikan selayang diambil isi dan dipotong kecil

Bahan B

6 biji cili kering
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 batang serai ditumbuk
1 inci kunyit hidup ditumbuk
1 inci halia
Jintam manis ditumbuk
1 sudu teh ketumbar
2 biji buah keras

Bahan C

1 biji kelapa parut
Garam
Gula

Bahan D

Daun kelapa
Lidi

1.     Kisar bahan B
2.     Gaul bahan  B dan C
3.     Masak dengan api sederhana hingga kering
4.     Masukkan ikan ke dalam daun kelapa
5.     Tutupkan ikan dengan inti keseluruhan ikan
6.     Tutup otak-otan secara bertindih dengan sekeping lagi daun kelapa
7.     Klipkan hujung daun kelapa dengan lidi atau guna stepler
8.     Bakar

No comments:

Post a Comment