Bahan –
bahan :
Bahan A
1 kilo ikan selayang diambil isi dan
dipotong kecil
Bahan B
6 biji cili kering
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 batang serai ditumbuk
1 inci kunyit hidup ditumbuk
1 inci halia
Jintam manis ditumbuk
1 sudu teh ketumbar
2 biji buah keras
Bahan C
1 biji kelapa parut
Garam
Gula
Bahan D
Daun kelapa
Lidi
1.
Kisar bahan B
2.
Gaul bahan B dan C
3.
Masak dengan api
sederhana hingga kering
4.
Masukkan ikan ke
dalam daun kelapa
5.
Tutupkan ikan dengan
inti keseluruhan ikan
6.
Tutup otak-otan
secara bertindih dengan sekeping lagi daun kelapa
7.
Klipkan hujung daun kelapa dengan
lidi atau guna stepler
8.
Bakar
No comments:
Post a Comment