Bahan-bahan:
Bahan A
2 cawan beras pulut
2 cawan air
Bahan B
Kelapa muda parut
Garam
Gula
Bahan c
3 sudu beras pulut
Cara-caranya:
1.
Tanak pulut macam
biasa
2.
Bahan B digaul
sebati
3.
Beras pulut
digoreng tanpa minyak hingga kekuningan
4.
Bila pulut masak
kepalkan pulut bulat-bulat
5.
Gaul dengan
kelapa
6.
Tabur beras pulut
di atasnya
7.
Boleh dimakan
dengan ikan kukus yang digoreng atau ikan masin
Ikan kukus/ikan rebus
Bahan-bahan
:
1 ekor ikan tongkol
8 keping asam gelugur
Garam
Manisan
Cara-caranya :
1.
Potong ikan dan
bersihkan
2.
Susun ikan dalam
periuk
3.
Taburkan
garam,asam gelugur dan manisan
4.
Ulang proses tadi
hingga habis
5.
Masukkan sedikit
air
6.
Masak dengan api
perlahan
7.
Ikan ini lebih
sedap jika dipanaskan 2-3 hari sebelum digoreng
No comments:
Post a Comment