Monday, 23 November 2015

pulut tawar ikan kukus




Bahan-bahan:
Bahan A
2 cawan beras pulut
2 cawan air

Bahan B

Kelapa muda parut
Garam
Gula

Bahan c
3 sudu beras pulut

Cara-caranya:

1.     Tanak pulut macam biasa
2.     Bahan B digaul sebati
3.     Beras pulut digoreng tanpa minyak hingga kekuningan
4.     Bila pulut masak kepalkan pulut bulat-bulat
5.     Gaul dengan kelapa
6.     Tabur beras pulut di atasnya
7.     Boleh dimakan dengan ikan kukus yang digoreng atau ikan masin



Ikan kukus/ikan rebus

Bahan-bahan :
1 ekor ikan tongkol
8 keping asam gelugur
Garam
Manisan

Cara-caranya :

1.     Potong ikan dan bersihkan
2.     Susun ikan dalam periuk
3.     Taburkan garam,asam gelugur dan manisan
4.     Ulang proses tadi hingga habis
5.     Masukkan sedikit air
6.     Masak dengan api perlahan
7.     Ikan ini lebih sedap jika dipanaskan 2-3 hari sebelum digoreng

No comments:

Post a Comment