Bahan A
1 biji bawang besar dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
1 sudu teh halba
2 tangkai daun kari
Bahan B
Ikan pari
1 biji bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
Rempah kari
Santan
Bendi
Tomato dibelah 4
Air asam jawa
Garam
Minyak
Cara-caranya :
1.
Tumis bahan A
hingga wangi dan kekuningan
2.
Satukan bahan
kisar dan rempah kari
3.
Masukkan bahan
itu dan dikacau
4.
Masak hingga
pecah minyak
5.
Masukkan air asam
dan kacau rata
6.
Masukkan santan
dan masak hingga mendidih
7.
Masukkan ikan
pari dan garam dan biarkan mendidih
8.
Masukkan tomato
dan bendi dan masak dengan api perlahan
9.
Biarkan hingga
nair minyak dan sayur lembut
No comments:
Post a Comment