Tuesday, 24 November 2015

kari pari


Bahan A

1 biji bawang besar dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
1 sudu teh halba
2 tangkai daun kari

Bahan B

Ikan pari
1 biji bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
Rempah kari
Santan
Bendi
Tomato dibelah 4
Air asam jawa
Garam
Minyak

Cara-caranya :

1.     Tumis bahan A hingga wangi dan kekuningan
2.     Satukan bahan kisar dan rempah kari
3.     Masukkan bahan itu dan dikacau
4.     Masak hingga pecah minyak
5.     Masukkan air asam dan kacau rata
6.     Masukkan santan dan masak hingga mendidih
7.     Masukkan ikan pari dan garam dan biarkan mendidih
8.     Masukkan tomato dan bendi dan masak dengan api perlahan
9.     Biarkan hingga nair minyak dan sayur lembut
 



No comments:

Post a Comment