Friday, 20 November 2015

cara berlauk






Bahan-bahan :
Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
3 1/2  cawan santan
Garam
Pewarna kuning
Mentega

Bahan B ( lauk )

3 biji b

awah merah dimayang
1 ulas bawang putih dimayang

Bahan C

300 gm ayam dipotong kecil
2 labu bawang besar dipotong dadu
Garam
Gula
Air

Bahan D

3 sudu rempah kari
Minyak

Bahan E

Bawang goreng
Daun bawang dipotong halus
Daun sup dipotong halus
Cili merah dipotong halus

Cara-caranya :

1.     Kisar semua bahan A kecuali mentega
2.     Tumis bahan B hingga kekuningan
3.     Masukkan rempah kari  dan kacau hingga pecah minyak
4.     Masukkan bahan C dan masak hingga ayam empuk
5.     Masukkan bahan E dan masak hingga kering
6.     Sejukkan
7.     Panaskan acuan dan sapu mentega
8.     Masukkan adunan
9.     Masukkan lauk  di tengah
10.                        Tutup acuan dengan penutup periuk
11.                        Angkat bila masak


No comments:

Post a Comment