Bahan-bahan
:
Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
3 1/2
cawan santan
Garam
Pewarna kuning
Mentega
Bahan B ( lauk )
3 biji b
awah merah dimayang
1 ulas bawang putih dimayang
Bahan C
300 gm ayam dipotong kecil
2 labu bawang besar dipotong dadu
Garam
Gula
Air
Bahan D
3 sudu rempah kari
Minyak
Bahan E
Bawang goreng
Daun bawang dipotong halus
Daun sup dipotong halus
Cili merah dipotong halus
Cara-caranya :
1.
Kisar semua bahan
A kecuali mentega
2.
Tumis bahan B
hingga kekuningan
3.
Masukkan rempah kari dan kacau hingga pecah minyak
4.
Masukkan bahan C
dan masak hingga ayam empuk
5.
Masukkan bahan E
dan masak hingga kering
6.
Sejukkan
7.
Panaskan acuan
dan sapu mentega
8.
Masukkan adunan
9.
Masukkan lauk di tengah
10.
Tutup acuan
dengan penutup periuk
No comments:
Post a Comment