Monday, 23 November 2015

pulut lepa






Bahan-bahan :

Inti

1 kg ikan selayang atau kembung direbus dan diambil isinya
2 cawan santan pekat
8 biji bawang merah ditumbuk
1 inci halia ditumbuk
Halba
Garam gula
Asam keping

Cara-caranya :

1.     Tumbuk isi ikan
2.     Masukkan semua bahan dan dimasak
3.     Masak hingga kering

Pulut

1 kg beras pulut direndam semalaman
3 cawan santan
Garam
Gula
Daun pisang
Lidi

Cara-caranya :

1.     Tos beras pulut dan dikukus hingga masak
2.     Angkat  pulut dan digaul dengan santan yang dicampur dengan garam dan gula
3.     Kacau rata dan kukus sekali lagi
4.     Sediakan daun pisang
5.     Letakkan pulut dan ratakan dan masukkan inti
6.     Balut inti  dengan pulut yang beralaskan daun pisang
7.     Potong daun pisang yang lebih
8.     Cucuk pulut ke dalam balutan daun pisang agar kemas
9.     Cucuk lidi di kedua-dua hujung balutan
10.                        Bakar 

No comments:

Post a Comment