Bahan-bahan
:
Inti
1 kg ikan selayang atau kembung direbus
dan diambil isinya
2 cawan santan pekat
8 biji bawang merah ditumbuk
1 inci halia ditumbuk
Halba
Garam gula
Asam keping
Cara-caranya :
1.
Tumbuk isi ikan
2.
Masukkan semua
bahan dan dimasak
3.
Masak hingga
kering
Pulut
1 kg beras pulut direndam semalaman
3 cawan santan
Garam
Gula
Daun pisang
Lidi
Cara-caranya :
1.
Tos beras pulut
dan dikukus hingga masak
2.
Angkat pulut dan digaul dengan santan yang dicampur
dengan garam dan gula
3.
Kacau rata dan
kukus sekali lagi
4.
Sediakan daun
pisang
5.
Letakkan pulut
dan ratakan dan masukkan inti
6.
Balut inti dengan pulut yang beralaskan daun pisang
7.
Potong daun
pisang yang lebih
8.
Cucuk pulut ke
dalam balutan daun pisang agar kemas
9.
Cucuk lidi di
kedua-dua hujung balutan
No comments:
Post a Comment