Bahan-bahan:
Bahan A -
inti
2 cawan kacang hijau
2 keping manisan
Garam
Air
Bahan B – bahagian luar
3 cawan sagu biji
Air panas
Bahan C – kuah
4 cawan santan
1 inci halia dihiris halus
2 ulas bawang merah dimayang
½ sudu teh halba
3 sudu gula
Garam
Daun pandan
cara-caranya:
1.
Rebus kacang
hijau hingga empuk
2.
Masukkan manisan
dan kacau hingga kering
3.
Sejukkan dan bulat-bulatkan
4.
Ketepikan
5.
Bersihkan sagu
dan toskan
6.
Masukkan air
panas ke dalam bekas biji sagu
7.
Kacau sebati
sehingga boleh dikepal
8.
Kepalkan biji
sagu dan masukkan inti dan tutup dengan kemas
9.
Kukus kepalan
sagu itu hingga Nampak jernih
10.
Masak bahan C
sambil dikacau hingga mendidih
11.
Masukkan sagu
yang dikukus tadi selama 5 minit sambil kacau perlahan
No comments:
Post a Comment