Friday, 20 November 2015

asam gumpal





Bahan-bahan:
Bahan A - inti
2 cawan kacang hijau
2 keping manisan
Garam
Air

Bahan B – bahagian luar

3 cawan sagu biji
Air panas


Bahan C – kuah

4 cawan santan
1 inci halia dihiris halus
2 ulas bawang merah dimayang
½ sudu teh halba
3 sudu gula
Garam
Daun pandan

cara-caranya:

1.     Rebus kacang hijau hingga empuk
2.     Masukkan manisan dan kacau hingga kering
3.     Sejukkan dan bulat-bulatkan
4.     Ketepikan
5.     Bersihkan sagu dan toskan
6.     Masukkan air panas ke dalam bekas biji sagu
7.     Kacau sebati sehingga boleh dikepal
8.     Kepalkan biji sagu dan masukkan inti dan tutup dengan kemas
9.     Kukus kepalan sagu itu hingga Nampak jernih
10.                        Masak bahan C sambil dikacau hingga mendidih
11.                        Masukkan sagu yang dikukus tadi selama 5 minit  sambil  kacau perlahan

No comments:

Post a Comment