Monday, 4 April 2016

Tartlet buah





Bahan-bahan :

Bahan A untuk tart

250 gm gula
250 gm butter
500 gm  tepung
3 biji telur

Bahan B untuk kastad

1 tin susu cair
100 -150 gm kastad
200 gm gula
4 cawan air

Bahan C untuk hiasan

Anggur merah
Strawberi
Kiwi
peach


Cara-cara

1.     Pukul butter dan gula hingga putih dan ringan
2.     Masukkan telur sebiji demi sebiji dan terus pukul
3.     Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul hingga tepung melekat pada mangkuk adunan
4.     Biarkan doh dalam peti sejuk selama 30 minit
5.     Canai doh dan terap dengan penerap tat
6.     Letakkan doh pada acuan tart yang telah disapu dengan mentega
7.     Bakar selama 20 minit hingga kekuningan
8.     Sejukkan
9.     Campur semua bahan B
10.                        Kacau atas api hingga pekat
11.                        Sejukkan dan masuk dalam pipping bag
12.                        Picitkan ke dalam kulit tart
Hias dengan hirisan buah-buahan

No comments:

Post a Comment