Tuesday, 5 April 2016

karipap sardin




Bahan-bahan :

Bahan inti

1 tin sardin
2 biji ubi kentang
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 biji cili dihiris halus
2 sudu cili kisar
Garam
Gula
Air perahan limau
Minyak untuk menumis

Cara-cara :

1.     Asingkan ikan sadin dengan sosnya
2.     Hancurkan sardin dengan garfu
3.     Tumis cili kisar hingga garing
4.     Masukkan sardin,ubi kentang,bawang hingga kentang empuk
5.     Masukkan garam,gula,cili  dan perahan limau
6.     Angkat dan sejukkan

Bahan pastri :

1 kg gandum
½ cawan majerin
1 cawan minyak masak
400 ml air dari peti sejuk
Garam

Cara-caranya:

1.     Cairkan majerin dengan minyak masak
2.     Masukkan tepung dan garam serta buat lubang di tengah-tengah
3.     Tuangkan majerin ke dalam tepung dan digaul rata
4.     Apabila suam masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli hingga tepung tidak melekat di tangan
5.     Masukkan doh ke dalam peti sejuk selama 30 minit
6.     Canai doh dan terap dengan acuan bentuk bulat
7.      Masukkan inti
8.     Lipat 2 bahagian dan picit sedikit supaya kedua bahagian bercantum
9.     Kelim dari hujung ke hujung. Ulang hingga habis
10.                        Panaskan minyak,tutup api dan masukkan karipap
11.                        Biar seketika baru nyalakan semula dengan api perlahan
12.                        Goreng seperti biasa hingga kekuningan

No comments:

Post a Comment