Bahan-bahan
Bahan A:
1 ekor ayam – dipotong 12
1 biji tomato – dipotong dadu
4 sudu tomato puri/tomato sos
2 sudu besar kismis
1 ketul kiub ayam
Gula melaka
1 cawan air
1 ½ cawan susu cair
2 batang serai - dititik
2 helai daun pandan
Gula
2 sudu besar kismis
1 ketul kiub ayam
Gula melaka
1 cawan air
1 ½ cawan susu cair
2 batang serai - dititik
2 helai daun pandan
Gula
Garam
Bahan B -tumis
Bahan B -tumis
1 inci halia – dihiris
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 sudu besar kismis
Bahan C – kisar
10tangkai cili kering
1 labu bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci halia
Bahan D – hiasan
Kacang pis di dalam tin – ditoskan airnya
Cili hidup
Cara-cara :
1.
Ayam disapu garam
kunyit dan digoreng dan diketepikan
2.
Panaskan 2 senduk
minyak ayam goreng tadi
3.
Masukkan daun
pandan sehingga naik wangi
4.
Masukkan
bahan-bahan B diikuti dengan kismis sehingga bawang kekuningan
5.
Masukkan
bahan-bahan C yang telah dikisar
6.
Kacau rata dan
tutup periuk hingga pecah minyak
7.
Masukkan air, sos tomato, buah tomato, kiub ayam, gula
melaka, gula , garam, dan serai.
8.
Kacau sebati
hingga mendidih dan masukkan ayam
9.
Balikkan dan biarkan
2 minit di atas dapur.
10.
Masukkan susu
cair dan kacau rata dan biarkan mereneh
11.
Setelah ayam
masak, tabur kacang pis dan kismis
12.
Hiaskan dengan
daun sup dan cili hidup
No comments:
Post a Comment