Bahan-bahan
:
Bahan untuk
inti
1 kg ikan selayang atau kembung direbus
dan diambil isinya
2 cawan santan pekat
8 biji bawang merah ditumbuk
1 inci halia ditumbuk
Halba
Garam gula
Asam keping
Cara-caranya :
1.
Tumbuk isi ikan
2.
Masukkan semua
bahan
3.
Masak hingga
kering
Bahan pastri :
1 kg gandum
½ cawan majerin
1 cawan minyak masak
400 ml air dari peti sejuk
Garam
Cara-caranya:
1.
Cairkan majerin
dengan minyak masak
2.
Masukkan tepung
dan garam serta buat lubang di tengah-tengah
3.
Tuangkan majerin
ke dalam tepung dan digaul rata
4.
Apabila suam
masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli hingga tepung tidak melekat di
tangan
5.
Masukkan doh ke
dalam peti sejuk selama 30 minit
6.
Canai doh dan
terap dengan acuan bentuk bulat
7.
Masukkan inti
8.
Lipat 2 bahagian
dan picit sedikit supaya kedua bahagian bercantum
9.
Kelim dari hujung
ke hujung. Ulang hingga habis
10.
Panaskan minyak,tutup
api dan masukkan karipap
11.
Biar seketika
baru nyalakan semula dengan api perlahan
12.
Goreng seperti
biasa hingga kekuningan
No comments:
Post a Comment