Tuesday, 5 April 2016

karipap kentang







Bahan-bahan :

Bahan untuk inti
6 biji kentang dipotong dadu
1 biji bawang besar dipotong dadu
3 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
3 sudu cili kisar
3 sudu serbuk kari
1 cawan isi ayam dipotong dadu
Gula
Garam
Minyak
Air

cara-caranya :
1.     Tumis bahan kisar hingga wangi
2.     Masukkan isi ayam dan kentang dan kacau
3.     Masukkan serbuk kari,air dan bawang besar dan kacau hingga sebati
4.     Bila dah kering  masukkan gula dan garam dan gaul rata
5.     Angkat dan sejukkan
Bahan pastri :

1 kg gandum
½ cawan majerin
1 cawan minyak masak
400 ml air dari peti sejuk
Garam

Cara-caranya:

1.     Cairkan majerin dengan minyak masak
2.     Masukkan tepung dan garam serta buat lubang di tengah-tengah
3.     Tuangkan majerin ke dalam tepung dan digaul rata
4.     Apabila suam masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli hingga tepung tidak melekat di tangan
5.     Masukkan doh ke dalam peti sejuk selama 30 minit
6.     Canai doh dan terap dengan acuan bentuk bulat
7.      Masukkan inti
8.     Lipat 2 bahagian dan picit sedikit supaya kedua bahagian bercantum
9.     Kelim dari hujung ke hujung. Ulang hingga habis
10.                        Panaskan minyak,tutup api dan masukkan karipap
11.                        Biar seketika baru nyalakan semula dengan api perlahan
12.                        Goreng seperti biasa hingga kekuningan

No comments:

Post a Comment