Bahan-bahan :
Bahan untuk
inti
6 biji kentang dipotong dadu
1 biji bawang besar dipotong dadu
3 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
3 sudu cili kisar
3 sudu serbuk kari
1 cawan isi ayam dipotong dadu
Gula
Garam
Minyak
Air
cara-caranya
:
1. Tumis bahan kisar hingga wangi
2. Masukkan isi ayam dan kentang dan
kacau
3. Masukkan serbuk kari,air dan bawang
besar dan kacau hingga sebati
4. Bila dah kering masukkan gula dan garam dan gaul rata
5. Angkat dan sejukkan
Bahan pastri :
1 kg gandum
½ cawan majerin
1 cawan minyak masak
400 ml air dari peti sejuk
Garam
Cara-caranya:
1.
Cairkan majerin
dengan minyak masak
2.
Masukkan tepung
dan garam serta buat lubang di tengah-tengah
3.
Tuangkan majerin
ke dalam tepung dan digaul rata
4.
Apabila suam
masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli hingga tepung tidak melekat di
tangan
5.
Masukkan doh ke
dalam peti sejuk selama 30 minit
6.
Canai doh dan
terap dengan acuan bentuk bulat
7.
Masukkan inti
8.
Lipat 2 bahagian
dan picit sedikit supaya kedua bahagian bercantum
9.
Kelim dari hujung
ke hujung. Ulang hingga habis
10.
Panaskan
minyak,tutup api dan masukkan karipap
11.
Biar seketika
baru nyalakan semula dengan api perlahan
12.
Goreng seperti
biasa hingga kekuningan
No comments:
Post a Comment