Wednesday, 16 December 2015

kari ayam



Bahan –bahan :
Bahan A
1 ekor ayam dipotong 12
3 biji kentang dipotong kecil

Bahan B

Kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
2 labu bawang besar dimayang
6 ulas bawang putih dimayang
1 inci halia dihiris halus

Bahan C

2 keping asam gelugur
Santan
1 peket rempah kari ayam
Daun kari
Air
Gula
Garam
Minyak

Cara-caranya :
1.     Tumis bahan A hingga naik bau dan kekuningan
2.     Masukkan rempah kari dan kacau rata dengan api perlahan
3.     Masukkan air dan daun kari dan masak hingga garing dan naik minyak
4.     Masukkan ayam hingga kecut
5.     Tambah  air dan kentang hingga mendidih
6.     Masukkan santan dan masak dengan api perlahan
7.     Masukkan gula,garam dan asam
8.     Renihkan sehingga pecah minyak

No comments:

Post a Comment