Bahan –bahan
:
Bahan A
1 ekor ayam dipotong 12
3 biji kentang dipotong kecil
Bahan B
Kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
2 labu bawang besar dimayang
6 ulas bawang putih dimayang
1 inci halia dihiris halus
Bahan C
2 keping asam gelugur
Santan
1 peket rempah kari ayam
Daun kari
Air
Gula
Garam
Minyak
Cara-caranya
:
1. Tumis bahan A hingga naik bau dan
kekuningan
2. Masukkan rempah kari dan kacau rata
dengan api perlahan
3. Masukkan air dan daun kari dan masak
hingga garing dan naik minyak
4. Masukkan ayam hingga kecut
5. Tambah air dan kentang hingga mendidih
6. Masukkan santan dan masak dengan api
perlahan
7. Masukkan gula,garam dan asam
8. Renihkan sehingga pecah minyak
No comments:
Post a Comment