Bahan-bahan apam :
½ kilo tepung beras
1 ½ cawan tapai dikisar
½ cawan gula
3 cawan air
Eno
Cara-caranya :
1. Tepung
dan tapai dibancuh dengan air sedikit-sedikit bersama gula
2. Bancuhan
tepung dibahagi 4-merah,kuning,hijau dan warna asal
3. Panaskan
kukusan
4. Masukkan
I sudu kecil eno dalam setiap satu warna
5. Kacau
hingga berbuih
6. Masukkan
mangkuk dalam kukusan sekejap
7. Tuangkan
adunan dalam mangkuk
8. Kukus
hingga masak
Bahan- bahan untuk kuah
A
1 inci lengkuah
1 inci kunyit
½ inci halia
½ sudu teh lada hitam
½ sudu teh ketumbar
¼ sudu teh jintan manis
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 sudu kelapa parut
B
Kerisik
3 ekor ikan diambil isi dan ditumbuk
1 ekor ikan kering diambil isi dan
ditumbuk
Kerisik
Gula Melaka
Garam
C
4 cawan santan
Cara-caranya:
1.
Kisar bahan A
2.
Masak
santan hingga naik minyak/masukkan semua bahan dlm santan
3.
Masukkan bahan A dan bahan B
4.
Masak atas api
yang sederhana
No comments:
Post a Comment