Wednesday, 16 December 2015

apam kuah




Bahan-bahan  apam :

½ kilo tepung beras
1 ½ cawan tapai dikisar
½ cawan gula
3 cawan air
Eno

Cara-caranya :

1.        Tepung dan tapai dibancuh dengan air sedikit-sedikit bersama gula
2.        Bancuhan tepung dibahagi 4-merah,kuning,hijau dan warna asal
3.        Panaskan kukusan
4.        Masukkan I sudu kecil eno dalam setiap satu warna
5.        Kacau hingga berbuih
6.        Masukkan mangkuk dalam kukusan sekejap
7.        Tuangkan adunan dalam mangkuk
8.        Kukus hingga masak

Bahan- bahan untuk kuah
A

1 inci lengkuah
1 inci kunyit
½ inci halia
½ sudu teh lada hitam
½ sudu teh ketumbar
¼ sudu teh jintan manis
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 sudu kelapa parut

B
Kerisik
3 ekor ikan diambil isi dan ditumbuk
1 ekor ikan kering diambil isi dan ditumbuk
Kerisik
Gula Melaka
Garam

C
4 cawan santan


Cara-caranya:

1.     Kisar bahan A
2.     Masak santan hingga naik minyak/masukkan semua bahan dlm santan
3.     Masukkan  bahan A dan bahan B
4.     Masak atas api yang sederhana

No comments:

Post a Comment