Tuesday, 9 August 2016

ayam butter





Bahan-bahan :

Bahan A - perap

1 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 biji telur dipukul
Garam
2 keping ayam (dipotong kecil-kecil)
                     

Bahan B

2 sudu besar butter
1 ulas bawang putih dicincang halus
2 sudu besar cili merah dicincang
2 sudu besar cili cili dicincang
Sepelepah daun kari
½ tin susu cair


Cara-caranya:

Perapkan ayam dengan serbuk kari dan garam selama 1 jam
Masukkan  ayam ke dalam telur dan celup ke dalam tepung
Goreng ayam hingga kekuningan dan ketepikan
Panaskan butter dan tumis bahan yang dicincang  serta daun kari hingga wangi
Masukkan susu cair hingga mendidih dan dikacau rata
Masukkan garam dan gula
Masukkan ayam dan masak hingga pekat




No comments:

Post a Comment