Bahan-bahan
:
Bahan
A
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
1 sudu teh biji sawi
Minyak
Bahan B
5 ulas bawang putih - mayang
5 ulas bawang merah –mayang
2 cm halia muda-mayang
Bahan
C
2 sudu besar gula
½
sudu teh garam
3 sudu besar cuka makan
1 cawan air
Bahan D
½ biji timun potong memanjang
½ batang lobak merah potong memanjang
1 labu bawang besar - belah 4
1 biji
cili merah – belah 4
2 ekor ikan
kerisi goreng
Cara-caranya:
1.
Rendamkan timun
dan lobak merah dalam air kapur dan toskan
2.
Tumis bahan A
hingga wangi
3.
Masukkan bahan B
dan tumis hingga kekuningan
4.
Masukkan bahan C
dan biarkan hingga mendidih
5.
Masukkan bahan D
hingga sayur masak.
No comments:
Post a Comment