Saturday, 6 August 2016

acar ikan kerisi






Bahan-bahan :
Bahan A
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
1 sudu teh biji sawi
Minyak

Bahan B
5 ulas bawang putih - mayang
5 ulas bawang merah –mayang
2 cm halia muda-mayang

Bahan C
2 sudu besar gula
½  sudu teh garam
3 sudu besar cuka makan
1 cawan air

Bahan D

½  biji timun potong memanjang
½ batang lobak merah potong memanjang
1 labu bawang besar  - belah 4
1 biji cili merah – belah 4
2 ekor ikan kerisi goreng

Cara-caranya:
1.     Rendamkan timun dan lobak merah dalam air kapur dan toskan
2.     Tumis bahan A hingga wangi
3.     Masukkan bahan B dan tumis hingga kekuningan
4.     Masukkan bahan C dan biarkan hingga mendidih
5.     Masukkan bahan D hingga sayur masak.

No comments:

Post a Comment