Bahan-bahan
:
1
biji timun
1
batang lobak merah
2
ulas bawang putih - mayang
2
ulas bawang merah -mayang
½
sudu teh biji sawi
½
sudu teh serbuk kunyit
1
sudu besar cili giling
1
labu bawang besar - belah 4
1 biji cili merah – belah 4
2
sudu besar gula
½ sudu teh garam
3
sudu besar cuka makan
1
cawan air
Cara-caranya:
1.
Potong timun memanjang
2.
Potong lobak merah memanjang
3.
Rendamkan timun
dan lobak merah dalam air kapur
4.
Panaskan minyak
dan tumis bawang putih dan bawang merah
5.
Masukkan serbuk kunyit , biji sawi dan cili giling –
tumis hingga wangi
6.
Masukkan cuka
7.
Masukkan air
hingga mendidih
8.
Masukkan bahan-
bahan lain ( 2- 3 minit)
9.
Angkat
No comments:
Post a Comment