Sunday, 31 July 2016

tom yam campur



Bahan-bahan :

Ayam yang dipotong kecil
5 ekor udang
 3 ekor otong dupotong bulat
3 ulas bawang putih dipotong nipis
1/2 biji bawang besar dicincang halus
3 biji cili padi
1 batang serai yang diketuk
2 kiub perencah tomyam
3 helai daun limau purut
Garam
5 biji baby tomato
½ batang karot dipotong bulat
1 biji  bawang dibelah 6
bunga kobis
Cendawan
Air
Minyak

Cara-cara :

1.     Panaskan minyak  dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi
2.     Masukkan ketulan ayam dan balik-balikkan sehingga separuh masak
3.     Masukkan serai dan kemudian masukkan air sehingga tenggelam ayam 
4.  Masukkan  udang dan sotong
5. Biarkan mendidih seketika, kemudian masukkan kiub tomyam
6.     Masukkan karot, baby tomato , cendawan, bunga kobis , cili padi dan bawang besar
7.     Masukkan daun limau purut serta garam 
8.     Biarkan mendidih dan boleh diangkat



No comments:

Post a Comment