Sunday, 31 July 2016

rendang tuk






Bahan-Bahan:
Bahan A
3 kuntum bunga lawang
10 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
2 batang serai-diketuk
Minyak

Bahan B dikisar basah

10 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
2 sudu makan lada hitam
3 cm halia
3 cm lengkuas
3cm kunyit hidup

Bahan C digoreng tanpa minyak dan dikisar

3 sudu makan ketumbar
3 sudu makan jintan manis
3 sudu makan jintan putih

Bahan D

600 gm daging dipotong
1/2 biji isi kelapa-dihiris nipis dan digoreng
250 gm gula melaka
1 biji kelapa-ambil santan
250 gm kerisik
Daun kunyit


Cara-caranya:

1.     Tumis bahan A hingga wangi
2.     Masukkan bahan B dan C , tumis hingga masak
3.     Masukkan  daging dikacau hingga mendidih
4.     Masukkan bahan-bahan D yang lain
5.     Masak hingga betul-betul kering

 

No comments:

Post a Comment