Bahan-Bahan:
Bahan A
3 kuntum bunga lawang
10 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
2 batang serai-diketuk
Minyak
Bahan B dikisar basah
10 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
2 sudu makan lada hitam
3 cm halia
3 cm lengkuas
3cm kunyit hidup
Bahan C digoreng tanpa minyak dan
dikisar
3 sudu makan ketumbar
3 sudu makan jintan manis
3 sudu makan jintan putih
Bahan D
600 gm daging dipotong
1/2 biji isi kelapa-dihiris nipis dan digoreng
250 gm gula melaka
1 biji kelapa-ambil santan
250 gm kerisik
Daun kunyit
Cara-caranya:
1.
Tumis bahan A
hingga wangi
2.
Masukkan bahan B
dan C , tumis hingga masak
3.
Masukkan daging dikacau hingga mendidih
4.
Masukkan
bahan-bahan D yang lain
5.
Masak hingga betul-betul
kering
No comments:
Post a Comment