Sunday, 31 July 2016

tom yam





Bahan-bahan :

Ayam yang dipotong kecil
3 ulas bawang putih dipotong nipis
1/2 biji bawang besar dicincang halus
3 biji cili padi
1 batang serai yang diketuk
2 kiub perencah tomyam
3 helai daun limau purut
Garam
5 biji baby tomato
½ batang karot dipotong bulat
1 biji  bawang dibelah 6
bunga kobis/ kobis
Cendawan
Air
Minyak


Cara-cara :

1.     Panaskan minyak  dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi
2.     Masukkan ketulan ayam dan balik-balikkan sehingga separuh masak
3.     Masukkan serai dan kemudian masukkan air sehingga tenggelam ayam
4.     Biarkan mendidih seketika, kemudian masukkan kiub tomyam
5.     Masukkan karot, baby tomato , cendawan, bunga kobis , cili padi dan bawang besar
6.     Masukkan daun limau purut serta garam
7.     Biarkan mendidih dan boleh diangkat

No comments:

Post a Comment