Tuesday 11 October 2016

kerabu pucuk paku







Bahan-bahan:
1 ikat pucuk paku
4 biji bawang merah
1 sudu teh lada hitam
1 ekor ikan bakar (diambil isi)
1 sudu besar kerisek
Santan pekat (dari 1 biji kelapa)
1 sudu teh garam
Sedikit belacan
Sedikit gula
½ cawan isi kerang yang direbus
Sedikit air asam jawa
1 labu bawang besar dimayang bulat
1 biji cili merah dipotong halus

Cara-caranya :

1.     Potong pucuk paku
2.     Celur sekejap
3.     Angkat dan toskan
4.     Tumbuk bawang merah dan lada hitam
5.     Tumbuk isi ikan
6.     Satukan pucuk paku dan bahan yang ditumbuk
7.     Masukkan kerisek,garam,gula,belacan dan air asam jawa
8.     Masukkan santan dan kerang
9.      Gaul hingga rata
10.                        Tabur bawang besar dan cili merah

No comments:

Post a Comment