1 ikat pucuk paku
4 biji bawang merah
1 sudu teh lada hitam
1 ekor ikan bakar (diambil isi)
1 sudu besar kerisek
Santan pekat (dari 1 biji kelapa)
1 sudu teh garam
Sedikit belacan
Sedikit gula
½ cawan isi kerang yang direbus
Sedikit air asam jawa
1 labu bawang besar dimayang bulat
1 biji cili merah dipotong halus
Cara-caranya :
1.
Potong pucuk paku
2.
Celur sekejap
3.
Angkat dan toskan
4.
Tumbuk bawang
merah dan lada hitam
5.
Tumbuk isi ikan
6.
Satukan pucuk
paku dan bahan yang ditumbuk
7.
Masukkan
kerisek,garam,gula,belacan dan air asam jawa
8.
Masukkan santan
dan kerang
9.
Gaul hingga rata
10.
Tabur bawang
besar dan cili merah
No comments:
Post a Comment