Tuesday 11 October 2016

akok berlauk





Bahan-bahan :

10 biji telur
1 sudu gula
3 sudu tepung gandum
minyak

Bahan untuk inti :

Bahan  A

500 gm isi ayam yang dipotong kecil
100 gm rempah kurma

Bahan B

1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Halia

Cara –caranya :

1.     Kisar bahan B
2.     Tumis bahan B hingga wangi
3.     Masukkan rempah kurma  dan kacau hingga garing
4.     Masukka ayam hingga mendidih dan kering
5.     Angkat dan sejukkan
6.     Pukul telur dengan gula hingga kembang
7.     Masukkan tepung gandum
8.     Kacau hingga rata
9.     Panaskan acuan dan sapu minyak
10.                        Tuang adunan ke dalam acuan (separuh acuan)
11.                        Masukkan lauknya
12.                        Curahkan adunan di atasnya sehingga penuh acuan
13.                        Bakar menggunakan api atas bawah sehingga masak

No comments:

Post a Comment