Tuesday 11 October 2016

acar pisang gala







Bahan A
5 biji pisang gala
2 biji lada merah dibelah 2
1 labu bawang besar dibelah 6

Bahan B
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Cili kering

Bahan C
1/2 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu makan gula
2 sudu makan cuka

Bahan D
Sedikit minyak untuk menumis
cara-caranya
1.     Basuh pisang dan dikelar-kelar tetapi tidak putus
2.     Rendam dalam air garam selama 5 minit
3.     Celur hingga empuk dan toskan
4.     Kisar bahan B hingga hancur
5.     Panaskan minyak
6.     Tumis bahan kisar hingga wangi
7.     Masukkan bahan C hingga mendidih
8.     Masukkan bahan A hingga mendidih
9.     Angkat

No comments:

Post a Comment