Tuesday, 16 February 2016

tom yam ikan


Bahan-bahan :

3 keping ikan tenggiri
3 ulas bawang putih dipotong nipis
1/2 biji bawang besar dicincang halus
3 biji cili padi
1 batang serai yang diketuk
2 kiub perencah tomyam
3 helai daun limau purut
Garam
5 biji baby tomato
½ batang karot dipotong bulat
1 biji  bawang dibelah 6
Cendawan
Air
Minyak

Cara-cara :

1.     Panaskan minyak  dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi
2.     Masukkan ketulan ikan dan balik-balikkan sehingga separuh masak
3.     Masukkan serai dan kemudian masukkan air sehingga tenggelam ikan
4.     Biarkan mendidih seketika, kemudian masukkan kiub tomyam
5.     Masukkan karot, baby tomato , cendawan, cili padi dan bawang besar
6.     Masukkan daun limau purut serta garam
7.     Biarkan mendidih dan boleh diangkat
 






No comments:

Post a Comment