Sunday, 7 February 2016

takoyaki



Bahan- bahan :
1 cawan tepung gandum
1 1/2  sudu  tepung jagung
2 biji telur saiz A
2 cawan air
1 kiub  stok ayam
3  sudu kicap cair Jepun
Cara-caranya :

1. Campurkan semua bahan
2. Kacau  dengan whisk hingga larut
3. Tutup dan simpan dalam peti sejuk selama setengah jam. 

Bahan untuk Inti :

 
Octopus / sotong / udang / fillament crab / sosej/ayam
Daun bawang - dihiris nipis
Kobis bulat yang dicincang/diparut

CARA MASAK :


1. Panaskan acuan takoyaki dan sapu  minyak masak disetiap lubang
2. Curahkan ¾ adunan dalam lubang 

 
 3. Letakkan inti  disetiap lubang
4. Taburkan daun bawang dan kobis
5. Curahkan lagi adunan hingga penuh

 

 6. Pusingkan takoyaki tu sampai dapat bentuk bebola
8. Drizzle dari masa ke masa minyak masak dicelah-celah acuan
9. Teruskan sampai nampak garing
10. Angkat takoyaki ke pinggan hidangan
11. Curahkan sos takoyaki,mayonis,serbuk seaweed(Ao-nori),bonito flake (kepingan ikan)

No comments:

Post a Comment