Bahan- bahan :
1 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu tepung jagung
2 biji telur saiz A
2 cawan air
1 kiub stok ayam
3 sudu kicap cair Jepun
1 1/2 sudu tepung jagung
2 biji telur saiz A
2 cawan air
1 kiub stok ayam
3 sudu kicap cair Jepun
Cara-caranya :
1. Campurkan semua bahan
2. Kacau dengan whisk hingga larut
3. Tutup dan simpan dalam peti sejuk selama setengah jam.
Bahan untuk Inti :
1. Campurkan semua bahan
2. Kacau dengan whisk hingga larut
3. Tutup dan simpan dalam peti sejuk selama setengah jam.
Bahan untuk Inti :
Octopus / sotong / udang / fillament crab / sosej/ayam
Daun bawang - dihiris nipis
Kobis bulat yang dicincang/diparut
CARA MASAK :
Daun bawang - dihiris nipis
Kobis bulat yang dicincang/diparut
CARA MASAK :
1. Panaskan acuan takoyaki dan sapu minyak masak disetiap lubang
2. Curahkan ¾ adunan dalam lubang
3. Letakkan inti disetiap lubang
4. Taburkan daun bawang dan kobis
5. Curahkan lagi adunan hingga penuh
4. Taburkan daun bawang dan kobis
5. Curahkan lagi adunan hingga penuh
6. Pusingkan takoyaki tu sampai dapat bentuk bebola
8. Drizzle dari masa ke masa minyak masak dicelah-celah acuan
9. Teruskan sampai nampak garing
10. Angkat takoyaki ke pinggan hidangan
11. Curahkan sos takoyaki,mayonis,serbuk seaweed(Ao-nori),bonito flake (kepingan ikan)
8. Drizzle dari masa ke masa minyak masak dicelah-celah acuan
9. Teruskan sampai nampak garing
10. Angkat takoyaki ke pinggan hidangan
11. Curahkan sos takoyaki,mayonis,serbuk seaweed(Ao-nori),bonito flake (kepingan ikan)
No comments:
Post a Comment