Saturday, 13 July 2013

Talam Tokyo




Resepi ni juga mama dapat dari Zainon...Tq Non..

A. BAHAN LAPISAN BAWAH :-

(loyang 8 " x 8")

 40 gram soo hoon, potong pendek2 dan rendam 25 minit, toskan
200 gram biji sago rumbia, cuci dan rendam 30 minit, toskan
70 gram kelapa parut putih
3/4 camca teh garam
240 gram santan

B. BAHAN LAPISAN ATAS :-

 
130 gram gula pasir

100 gram tepung gandum
600 ml santan(santan + air daun pandan)
5 helai daun pandan, cuci dan potong kecil(*dikisar dan tapis)

 2 biji telur
secubit garam
Beberapa titik pewarna hijau


CARA UNTUK LAPISAN BAWAH :- 
  1.  Panaskan kukusan, alas tin kek  dengan plastik bersih. 
  2. Gaul semua bahan2 untuk lapisan bawah bersama santan. 
  3. Masukkan dalam tin kek tadi, ratakan dan kukus 15 minit. 
  4. Tutup permukaan tin kek dengan tudung periuk.
  5.  Bila masak tekan2 sedikit dan mampatkan.
  6.  Ketepikan.    
* bancuh sikit tepung gandum + garam(seperti gam)
sapu atas lapisan A,kukus sekejap sebelum tuang bahan B(supaya tak bercampur)

UNTUK LAPISAN ATAS :- 
  1.  Satukan semua lapisan atas dan kacau dengan whisk hingga semua rata dan gula hancur, tapis dan masukkan dalam kuali. 
  2. Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga bancuhan sedikit pekat seperti susu pekat manis. Matikan api.
UNTUK TALAM TOKYO :- 
  1. Tuang lapisan atas tadi perlahan2,  guna kaedah dengan meletakkan senduk atas lapisan bawah dan tuang lapisan atas di dalam senduk tadi dan biar bancuhan melimpah secara perlahan2. 
  2. Ratakan dan kukus kembali dengan api sederhana selama 30 minit. Sejukkan betul2 sebelum dipotong...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin



No comments:

Post a Comment