Resepi ni juga mama dapat dari Zainon...Tq Non..
A. BAHAN LAPISAN BAWAH :-
(loyang 8 " x 8")
40 gram soo hoon, potong pendek2 dan rendam 25 minit, toskan
200 gram biji sago rumbia, cuci dan rendam 30 minit, toskan
70 gram kelapa parut putih
3/4 camca teh garam
240 gram santan
B. BAHAN LAPISAN ATAS :-
130 gram gula pasir
100 gram tepung gandum
600 ml santan(santan + air daun pandan)
5 helai daun pandan, cuci dan potong kecil(*dikisar dan tapis)
2 biji telur
secubit garam
Beberapa titik pewarna hijau
CARA UNTUK LAPISAN BAWAH :-
- Panaskan kukusan, alas tin kek dengan plastik bersih.
- Gaul semua bahan2 untuk lapisan bawah bersama santan.
- Masukkan dalam tin kek tadi, ratakan dan kukus 15 minit.
- Tutup permukaan tin kek dengan tudung periuk.
- Bila masak tekan2 sedikit dan mampatkan.
- Ketepikan.
sapu atas lapisan A,kukus sekejap sebelum tuang bahan B(supaya tak bercampur)
UNTUK LAPISAN ATAS :-
- Satukan semua lapisan atas dan kacau dengan whisk hingga semua rata dan gula hancur, tapis dan masukkan dalam kuali.
- Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga bancuhan sedikit pekat seperti susu pekat manis. Matikan api.
- Tuang lapisan atas tadi perlahan2, guna kaedah dengan meletakkan senduk atas lapisan bawah dan tuang lapisan atas di dalam senduk tadi dan biar bancuhan melimpah secara perlahan2.
- Ratakan dan kukus kembali dengan api sederhana selama 30 minit. Sejukkan betul2 sebelum dipotong...
No comments:
Post a Comment