Friday, 19 July 2013

ikan tiga rasa





ahan-bahannya.

A.    Untuk Ikan:

2 ekor ikan siakap/bawal
garam
Tepung jagung untuk dilumur pada ikan
Minyak untuk menggoreng ikan

B.     Untuk Kuah:

2 biji bawang besar - dipotong dadu
6 biji bawang putih - dihiris nipis
10 biji cili padi - dipotong kecil
1 inci halia - dihiris halus
1 biji tomato - dipotong dadu
1/2 biji cili benggala - dipotong dadu
 nanas dipotong dadu/dalam tin
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili thai
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
2 batang serai - dititik
Beberapa helai daun limau purut
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-caranya :
1.      Lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan sedikit garam.
2.     Lumurkan pula dengan tepung jagung termasuk  bahagian dalam.
3.     Goreng  ikan hingga garing dan ketepikan
4.     Tumiskan cili padi, halia, serai,  dan bawang putih.
5.     Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram,  sos ikan, dan 3 sudu jus  nanas di dalam tin. Kacau sebentar.
6.     Masukkan bawang besar, tomato, nenas, dan cili benggala.
7.     Masukkan  sedikit air ,  garam dan gula
8.      Biarkan kuah mereneh seketika.
9.     Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan 

No comments:

Post a Comment