Bahan-bahan :
Bahan A
1 sudu kecil rosemary
1sudu lada hitam
1 sudu jintan putih
1 sudu jintan manis
Bahan B
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
4 sudu teh gula
4 sudu teh madu
4 sudu teh minyak zaitun
2 sudu jus lemon
Garam
Kunyit serbuk
Sedikit air
Serbuk pati ayam
Bahan C
1 ekor ayam
Bahan D
4 biji kentang dibuang kulit
10 biji baby tomato
2 biji bawang besar dibuang kulit
Bawang putih
4 biji baby carot
Cara-caranya :
1.
Kisar bahan A
dengan pengisar kering
2.
Kisar bahan B
dengan pengisar basah
3.
Campur bahan A
dan bahan B dan lumur pada ayam
4.
Perap ayam selama
4 jam atau lebih
5.
Susun bahan D
bersama-sama ayam
6.
Bakar menggunakan
api atas bawah selama 1 hingga 1 ½ jam
No comments:
Post a Comment