Thursday, 31 March 2016

ayam rosemary





Bahan-bahan :

Bahan A

1 sudu kecil rosemary
1sudu lada hitam
1 sudu jintan putih
1 sudu jintan manis

Bahan B

1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
4 sudu teh gula
4 sudu teh madu
4 sudu teh minyak zaitun
2 sudu jus lemon
Garam
Kunyit serbuk
Sedikit air
Serbuk pati ayam

Bahan C

1 ekor ayam

Bahan D

4 biji kentang dibuang kulit
10 biji baby tomato
2 biji bawang besar dibuang kulit
Bawang putih
4 biji baby carot

Cara-caranya :

1.     Kisar bahan A dengan pengisar kering
2.     Kisar bahan B dengan pengisar basah
3.     Campur bahan A dan bahan B dan lumur pada ayam
4.     Perap ayam selama 4 jam atau lebih
5.     Susun bahan D bersama-sama ayam
6.     Bakar menggunakan api atas bawah selama 1 hingga 1 ½ jam

No comments:

Post a Comment